søndag 28. juli 2013

Sakte - sakte


Det er tidlig morgen. Alt er stille som om verden ennå slumrer. Havtåken er i ferd med å sprekke som troll for sola. Sjøen ligger blank som fløyel og lar solstrålene speile seg så de kan glitre som ny slepne Swarovski krystaller. Det er et øyeblikk av magi – et øyeblikk av lykke.
 Foto: Astrid Dyve

Å leve livet langsomt er kanskje ikke helt trendy. Man skal jo yte – være effektiv – bidra. Vise at man har engasjement og handlekraft – vise at man er en ildsjel. Ikke bare på jobb – men i alt man gjør. Vi løper gjennom livet. Kjapp kjapp kjapp og hei hvor det går!

Hva løper vi fra?

Foto: Astrid Dyve

 
Jeg ble kanskje ufrivillig satt til virkelig å leve livet langsomt denne sommeren. Det kan føles frustrerende når man ikke er vant med det. Ingen spinning timer med dampende musikk og høy puls. Ikke noe farting hit og dit med bilen på høygir. Ikke noe. Bare være…
 
 
Sjelen liker det. Kroppen godtar det. Så begynner etter hvert ting å falle på plass. Man kommer i balanse – finner roen innvendig. Og man begynner å nyte – i stedet for bare å yte.

 
Før oppsøkte jeg sjøen og havet for å finne ro. Denne sommeren er jeg en del av den. Der ute i havgapet kan jeg bare være i det. Alt harmonerer og gir resonans langt inn i sjelen. Hjerte synkroniserer sin rytme med bølgene – med vinden – med jordens egen kraft.
 Foto: Astrid Dyve

Jeg har tapt mitt hjerte til den vakre kystperlen Nevlunghavn. Der hvor mottoet er: «Kom som en gjest – reis som en venn». Der hvor hav møter himmel og vinden setter fart. Der kan jeg puste inn frisk sjøluft – senke skuldrene og være i ett med naturen.
 
 
Foto: Astrid Dyve
 
Å vandre over svaberg og blomsterenger og kjenne duften av dansende markblomster gir ro i sjelen. Det å rusle gjennom havna en forsommerdag hvor hvitmalte hus med idylliske små hager omkranser det hele. Kjenne lukten av sjø og olje. Se fiskerne som sitter og bøter garn og fiskehandleren som kommer ut i sine sjumilsstøvler og tømmer fiske kassene for is. En stor gråmåke spankulerer utenfor i håp om å få en lettjent matbit. Havet blinker ertende og sier; kom…
Ren idyll – ren magi.
Foto: Astrid Dyve

Så når juli og ferien kommer forvandles med ett denne stille pletten på jord til en sydende gryte av mennesker og båter og yrende liv. Da er det fint å sitte litt på siden og se på det hele. Se at havna er levende.
Foto: Astrid Dyve

Men snart – snart kan jeg igjen rusle ned dit og kjenne at roen har senket seg og alt er som før. Kanskje kjøper jeg noen reker eller en fiskemiddag eller to på brygga og tar en kaffe på Gjestgiveriet - før jeg tusler «hjem» til mitt - lykkelig for at jeg kan være en del av dette vakre. At jeg kan leve livet langsomt om jeg vil.
"Paradiset finner du i ditt eget hjerte"– sa Thor Heyerdal.
Nevlunghavn er i mitt hjerte. Det er ett av mine jordbærsteder - mitt Mjelle. Kanskje forteller jeg om mine andre jordbærsteder en gang - som også er i mitt hjerte.
Har du et jordbærsted - et sted hvor du kan puste ut - finne ro og leve langsomt?
Noen ganger i livet er det godt å leve langsomt...
Caspian kan å leve langsomt - innimellom
 
Foto: Astrid Dyve
 

Nyt Lisa Ekdahl sin sommerfriske sang om å gå sakte - barbent

 
 
 
Hvis alle hadde funni seg et Mjelle..
Terje Nilsens fantastiske stemningsfulle sang.
Nyt!
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

I KORONAENS TID

"  Fysisk avstand trenger ikke bety annet enn at relasjonen mellom oss må finne nye veier.  Og det gjør den- akkurat som vann renner de...