tirsdag 7. mai 2013

Jo takk, bare bra!

Foto: Astrid dyveJeg var 25 år og lykkelig mor til verdens fineste gutt. Jeg hadde fått meg jobb og alt lå til rette for en lysende framtid. Så kom dommen.

Det begynte allerede før jeg fylte 20. Smertene som kom snikende til stadighet.  

Som 19 åring dro jeg til London for å jobbe et år. Allerede under Londonoppholdet hadde jeg begynt å kjenne noen smerter i korsryggen, som ikke ga seg ved hvile. Det tiltok mer og mer. Og tilbake i Norge og studenttilværelse fortsatte smertene å bli en følgesvenn. Jeg hadde problemer med å ligge på ryggen – og det å komme seg opp fra liggende stilling. Men jeg gjorde ikke noe med det.

Foto: Astrid Dyve
Skulptur langs elva i Drammen
 

Jeg traff etter hvert mannen i mitt liv og vi giftet oss fort og ble foreldre året etter. Svangerskapet ble en historie for seg. Smertene i rygg og bekken ble bare verre og verre og legen mente det var bekkenløsning som ville gå over når fødselen var over. Jeg hadde store problemer med å gå, men ble anbefalt ikke å bruke krykker. Det førte til at jeg etter fødselen måtte lære meg å gå på nytt. Jeg hadde skjevbelastet ryggen og hoftene i et halvt år. Det tok tid å lære seg å gå ordentlig – for andre gangen i livet. Og smertene var der like trofast som før. De spredte seg videre til flere steder i kroppen.
 
 

Så kom til slutt dommen – DIAGNOSEN. Det å få en diagnose er på mange måter som å sette et digert troll foran den stakkaren som sitter der på legekontoret; usikker og skjelvende. Et troll som kommer og tar deg hvis ikke du gjør som det vil.

Men for meg ble faktisk en diagnose en form for lettelse. Ikke der og da for i det øyeblikket raste verden sammen. Kunne jeg klare jobben min – kunne jeg få flere barn? Framtiden ble med ett veldig uforutsigbar og skummel. Men nå visste jeg hvorfor jeg hadde disse smertene. Jeg kom ikke til å dø AV sykdommen – for dette er en sykdom man dør MED.

Foto: Astrid Dyve
 

Jeg lærte tidlig at det var om å gjøre å leve livet så normalt som mulig. Dermed prøvde jeg å «overhøre» smertene som var der daglig. Og spurte noen hvordan jeg hadde det var svaret alltid; Jo takk, bare bra! For det var ikke alltid lett å se på meg at jeg var syk og hadde store smerter. Usynlige sykdommer er kanskje de vanskeligste å takle…

 

Jeg har hatt nytte av flere verktøy opp igjennom livet for å takle smerter og dårlige dager. Og jeg prøver å møte verden med et smil og dagene med sitrende forventning. Men gudene skal vite – og jeg vet - at det er dager som er svarte – som bek.

Det har gått over tretti år siden jeg fikk vite hva det vil si å leve med MB Bechtrew. Jeg har måttet innse at jeg ikke maktet å jobbe lenger. Det var mer enn nok å være mor til verdens flotteste barn. For jeg jeg trosset alt og ble gravid igjen og fikk ei fantastisk nydelig jente. Nå er de voksne og ute av rede. Og jeg håper jeg ga dem det de trengte i oppveksten.

Ja, årene har gått – og spør noen meg i dag hvordan jeg har det; kan det være jeg er så ærlig og sier: Det går bra, men det har vært en litt tung periode.

Men aller helst vil jeg si; Jo takk – jeg har det helt fantastisk allerede! For det handler veldig mye om hvordan man tar det – mer enn hvordan man har det.
 
 

Vi har alle våre utfordringer og jeg har intet ønske om å konkurrere i hvem som har det verst. Tvert i mot ønsker jeg å vise verden at takknemlighet og glede er det som gjør livet verd å leve.

Så «glemmer» jeg smertene i dag og sier JA til livet!
 

Foto:Astrid Dyve

8 kommentarer:

 1. ÅH den var fin... At det handler om hvordan man tar det mer enn hvordan man har det..Tusen takk den låner jeg :) Takk for at du deler og jeg sier som deg Astrid - Ja til livet :D

  SvarSlett
 2. tusen takk for fin tilbakemelding - og del gjerne!

  SvarSlett
 3. Tak , Astrid. For en fin deling med din smukke fine energi. Jeg
  forstår dig, og du har klaret det så fint , at jeg ikke var klar over det <3 . Jeg lever også med kroniske smerter , men ikke samme som dig :) . Jeg har morbus scheuerman i et par hvirvler samt en sammenvoksning af hvirvel og korsben.
  Jeg har også fundet ud af hvor vigtigt det er, at gøre hvad der frembringer lykkeendorfiner i kroppen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære anonym. Takk for hyggelig tilbakemelding - og jeg er glad at noen kjenner seg igjen i det jeg skriver. Ja det å frembringe lykke-endorfiner er sååå viktig! Alt godt til deg.

   Slett
 4. Kjære Astrid--
  Opp i alt det vidunderlige her--det som skrives av deg og andre i sine kommentarer, har jeg et spørsmål til deg--fra en kunstfotografer (meg) til en blogger (deg): Hvorfor skriver du ikke noe under de fotos du bruker/ låner/ som du selv ikke har tatt? Jeg må bare gjette, men rett meg om jeg tar feil: det er kanskje bare det første bildet på denne siden (øverst) som du har tatt; de andre er tatt av forskjellige 'fotografer' (private eller på nettet)? *Autor* blir kun oppgitt på ett av bildene, det med tekst på, men hva med de andre som har brukt sine evner og tid til å vise oss kreative uttrykkene sine?
  Hadde du funnet & brukt et eller annet bilde som jeg hadde lagt ut på (skal vi si Facebook) så hadde jeg vært litt skuffet/ arg om du ikke i det minste hadde satt navnet mitt under det du da lånte.
  Jeg liker ikke å fremstå som sur, og jeg vet hvor lett det er å låne fra andre nå (på nettet), men noen av oss *sliter også* med vår kamp om å *synes* i denne konkurranse pregede verden.
  Det var bare en tanke jeg ville dele med deg...Takk for fine blogg-innlegg. Der har du din talent; kanskje du forstår meg bedre nå at jeg har delt litt fra min lille krok i verden; mine bilder er nærmest som *mine barn*--født av det som bor i sjelen min...
  Mvh
  'Bare lille Meg'

  SvarSlett
  Svar
  1. takk for ditt innspill. Det første bilde er mitt - de andre har jeg funnet på FB som du nevner. Problemet der er jo at det ikke står navn på bildene. Det gjelder også mine egne. Jeg etterstreber nå å bruke kun mine egne bilder da det ikke alltid er lett å spore andres bilder. jeg ser at jeg ikke har fått til det her.

   Jeg er for øvrig helt enig med deg at det er viktig å få fram opphavsmann/kvinne av bilde eller tekst.

   Men da disse bildene florerer på nett (dessverre uten navn) er det jo fristende å bruke dem. Men som sagt, de siste bloggene har jeg virkelig prøvd å bruke kun mitt eget materiale - eller evt de som man kan se opphavspersonen. Med stor respekt for dere fotografer og alle utøvende kunstnere <3

   Slett
  2. Takk for at du tok tid til å svare; jeg visste innerst inne at du egentlig ville skjønne poengene mine da jeg oppfatter deg som et følsomt og nydelig menneske!! og takk for det. Du har flott landskaper og detaljer i naturen omkring deg der du bor og har fanget mye av det allerede. Det ser jeg jo, så jeg tror nok at du vil lykkes langt på vei å fylle bloggen din med dine egne *verk*...
   Et lite kompliment til slutt: Noen av dine bilder ligner akkurat de som jeg tar, så vi ser naturen med lignende øyner. ;) ...for eks. vinter bildet du tok til bruk i "Jo takk, bare bra!" <3
   MvH
   'Lidenskapelig fotografer' :)

   Slett
  3. Jeg har for øvrig redigert dette innlegget og nå er det kun mine bilder. I andre innlegg har jeg valgt å la bildene (som ikke er mine) få stå - fordi de understøtter budskapet jeg ønsker å formidle. Men jeg skulle gjerne kunnet informere om opphavspersonen.

   Slett

I KORONAENS TID

"  Fysisk avstand trenger ikke bety annet enn at relasjonen mellom oss må finne nye veier.  Og det gjør den- akkurat som vann renner de...