Klar ferdig - ut på tur
«Er det no sak og være glad». Min kjære gamle mor bruker å
komme med denne kommentaren når hun hører om hvordan vi har det. Hvordan vi
lever – for vi lever godt. «Det er’kke no sak», svarer jeg da. «Og vi er takknemlige
for alt» skyter jeg inn, liksom for å rettferdiggjøre oss.
Det er ikke no sak å være glad. Jeg kjente det var veldig
sant da vi sist helg dro til fjells og i søndagssol fikk mulighet til å vandre
over myrer og bergrabber. Vi hadde med spann og et håp om å finne fjellets
gull. Molter. Og vi fant vi fant! Det var tue på tue fulle av de flotteste bær
som lyste mot oss som små soler i et eget univers.
Det gir fred i sjelen å gå slik å plukke fra naturens
skattekammer. Det er oss gitt og med respekt skal vi sanke. Jeg gikk der og
kjente takknemlighet og glede. For hvert bær som trillet glad ned i spannet var
det som hjertet ble fylt med en sitrende forventning.
Jeg tenkte på de som levde før oss. De som levde av jorda –
av det naturen hadde å gi. De behandlet den med respekt. Nå er det utflukt til nærmeste Kiwi eller Rimi
butikk for «å høste» det vi trenger. Kanskje har kantarellene vi trenger til
viltgryta kommet fra Latvia – sukkerertene fra Peru – og bønnene fra
Sør-Afrika. Her i nord trenger vi mat fra sydligere breddegrader for å ha frisk
mat gjennom en lang og kald vinter. Men om sommeren er det masse flott
kortreist mat å få tak i.
Mange bønder i Norge satser på økologiske spennende og gode
produkter.
Vi er så heldige at når vi er på vei til fjells kjører vi alltid - ikke forbi – men innom Veikåker gård. Der kan vi kjøpe dagsferske økologiske egg og kjøttmat fra vilt og fra lykkelige griser som Hanne Høne lar få gå ute i skogen. Og jammen har hun gjerne noen wienerbrød (fra dalstrøka innafor) og kaffe og god prat å tilby også.
Vi er så heldige at når vi er på vei til fjells kjører vi alltid - ikke forbi – men innom Veikåker gård. Der kan vi kjøpe dagsferske økologiske egg og kjøttmat fra vilt og fra lykkelige griser som Hanne Høne lar få gå ute i skogen. Og jammen har hun gjerne noen wienerbrød (fra dalstrøka innafor) og kaffe og god prat å tilby også.
Og for meg som foretrekker sjømat kan vi kjøpe det ferskt og
nesten rett fra fiskeskøyta ved Nevlunghavn brygge når vi er i ved kysten.
Heldigvis er det flere og flere som blir bevisst på å bruke
kortreiste og gjerne økologiske produkter – framfor bare å være bevisst på
pris. Jeg blir lykkeligere av å lage mat av gode fine ferske råvarer. Og kan
jeg plukke tomat og chili og urter fra egen «hage» - er jeg ekstra glad og
fornøyd.
Og nå har jeg molter i fryseren – og kan glede meg til
moltekrem på julaften. Og i dag plukket jeg villbringebær i veikanten rett
ovenfor huset vårt. Mer kortreis blir det ikke.
Og jammen skal jeg se etter sopp i skogen også.
Det er masse bær der ute. Nok til alle – og det er gratis!
Løp og plukk!
Er det no sak å være glad – da? JGod matauke!
Håper jeg får smake litt på moltekrem når den tid kommer.
SvarSlettSelvsagt skal du få smake. Og kanskje før den tid; noen speltboller med rørte molter til.... hmmmm. ble sulten nå merker jeg :-)
SvarSlett